Het Runningtraject
Intake
Het Runningtraject start met een uitgebreide intake; hét moment waarop ons aanbod, het Sport-rusten programma, wordt afgestemd op de persoonlijke wens en behoefte van de individuele deelnemer en is er aandacht voor de lichamelijke en geestelijke belastbaarheid. Wanneer de deelnemer lichamelijke klachten heeft, raden wij aan contact op te nemen met een fysiotherapeut om te bepalen of zijn lichaam de belasting van Runningtherapie aankan. Wij werken samen met een fysiotherapeut die dit kan beoordelen.
Aan de slag met het Sportrusten programma
Na de intake starten we het Runningtraject zo snel mogelijk op. Het Sport-rusten programma duurt 100 dagen en het doel is simpel: binnen 100 dagen loopt de cliënt een duurloop van 30 minuten en is hij in staat dit drie keer per week te volbrengen. Naast de 3 inspanningsmomenten per week, is er ook aandacht voor ontspanningsmomenten. De deelnemer wordt uitgedaagd om dagelijks een moment te nemen voor een ademhalingsoefening.
Aan de start van het traject ontvangt de werknemer het Sportrusten-pakket: een compleet pakket met 2 boeken: Verademing en Ik, hardloper, een 100-dagenoverzicht en een onlineabonnement. Het 100-dagenoverzicht helpt de deelnemer zijn in- en ontspanning bij te houden en het werkt motiverend; in het overzicht kan de werknemer precies zijn welke stappen al gezet zijn.
Wekelijkse looptraining in de groep
In de 100 dagen traint de cliënt 1 keer per week met de Runningtherapeut in de groep. Naast de professionele begeleiding van de Runningtherapeut en het programma op maat, heeft dit een ander voordeel: de eerste stap om in beweging te komen is vaak de moeilijkste. Een afspraak kan net het duwtje geven dat nodig is om in beweging te komen. De Runningtherapeut vervult tijdens deze opstartfase vaak een belangrijke rol bij het enthousiasmeren en motiveren van de deelnemer.
Trainingsonderwerpen
De volgende onderwerpen komen tijdens Runningtherapie aan bod:
- Ademhaling
- Trainen met een hartslagmeter
- Looptechniek
- Hoe houd ik het vol
- Rust en herstel
Evaluatie
Na de 100 dagen vindt de individuele evaluatie plaats. Het moment om met de deelnemer een plan op te stellen om het hardlopen vol te houden. Er wordt gekeken wat binnen de mogelijkheden van de deelnemer ligt; individueel lopen, met een maatje of in een hardloopgroep. Er zijn verschillende hardloopgroepen waarnaar wij door kunnen verwijzen.
Naast het traject in de groep, bieden wij ook individuele Runningtherapie aan.