Runningtherapie
Wat is runningtherapie?
Runningtherapie is het therapeutisch inzetten van de ‘rustige duurloop’ onder begeleiding van een runningtherapeut voor mensen met psychische klachten.
De groep mensen met psychische klachten wordt steeds groter. ‘Psychosomatische klachten’ is vaak de nietszeggende diagnostische sticker die mensen krijgen opgeplakt. ‘Het zal wel tussen de oren zitten’. Mensen voelen zich daardoor onbegrepen of worden neergezet als aansteller.
Runningtherapie is vooral een complementaire behandeling, wat wil zeggen dat het als aanvulling op andere interventies kan worden gebruikt. Het is geen vervanging van medicatie of psychosociale behandelingen. Bij Runningtherapie gaat het niet om prestatie maar om het proces van hardlopen en het goede gevoel dat hardlopen je kan bezorgen. De aandacht gaat uit naar plezier en ontspannen tijdens het lopen. Het doel van Runningtherapie is dat de deelnemer de vaardigheid aangeleerd krijgt om minimaal 3 keer in de week zelfstandig 30 minuten te lopen.
In de omvangrijke groep van mensen die te kampen hebben met psychische klachten is het inzetten van Runningtherapie het overwegen meer dan waard: de wisselwerking tussen tussen hoofd en lichaam wordt door het lopen gestimuleerd, hetgeen in de meeste gevallen een positief effect op de onbegrepen klachten zal hebben.
Stress, spanningsklachten en burn-out
Ook de groep mensen met stress, spanningsklachten en burn-out wordt aanzienlijk groter. De steeds hogere werkdruk, gecombineerd met weinig beweging, ongezond eten, een te snelle ademhaling in rust of een ingewikkelde thuissituatie, zorgt ervoor dat mensen op de werkplek sneller uitvallen. Het preventief inzetten van Runningtherapie is juist voor deze ‘risico-groep’ bedoelt: Runningtraject is aanzienlijk goedkoper dan het inzetten van een reïntegratietraject dat volgt na een periode van ziekte. Ook ARBO-artsen verwijzen medewerkers steeds vaker door naar een runningtherapeut. Bij Runningtherapie wordt in alle gevallen geprobeerd mensen aan te zetten tot duurzame gedragsveranderingen die een preventief effect hebben in de toekomst.
Peter Vollmuller
‘Wellicht zit je hoofd ook vol door alle drukte die tegenwoordig op ons afkomt, of wil je een aantal kilo’s aan overtollig lichaamsgewicht kwijt. Misschien wel allebei. Je zou wel willen gaan hardlopen net als ik, maar hoe moet je beginnen? Gelukkig kwam ik via via op het spoor van runningtherapeut Ruud van Nes. Dankzij hem leerde ik niet alleen hoe ik moet starten met hardlopen, maar kreeg ik ook tips over de techniek van het lopen en hoe je moet ademhalen tijdens het lopen. Het hardlopen doet mij goed. De stress van de dag ben ik kwijt en ik kan weer helder denken. Ook is mijn conditie beter geworden, waardoor ik alle dagelijkse dingen langer vol kan houden. Ik kan runningtherapie dan ook van harte aanbevelen.’