Klachten/aandoeningen
Runningtherapie helpt bij diverse klachten en aandoeningen. Enkele klachten willen we hieronder kort uitlichten:
Stress, spanningsklachten en burn-out
Een werknemer die naast zijn of haar baan, ook nog verschillende andere ballen in de lucht moet houden, kan makkelijk uit balans raken. Stress en burn-out zijn veelgehoorde klachten, roepen spanning op en hebben de volgende verschijnselen: een verhoogde hartslag, gespannen spieren, versnelde ademhaling en een verhoging van bepaalde hormonen, zoals cortisol. Ontspannen lukt vaak niet meer, laat staan bewegen. Dat is jammer, want Runningtherapie kan veel klachten voorkomen, al ver voor er een situatie is ontstaan waarin iemand met een burn-out thuiszit. Runningtherapie heeft een gunstig effect op het menselijk stress-systeem. De hartslag en ademhaling normaliseren vaak spontaan na inspanningen en je leert ook beter naar je eigen lichaam te luisteren.
Vermoeidheid en slaapproblemen
Een verstoring van het slaappatroon is bij veel mensen een eerste signaal dat er sprake is van psychische problemen. Tijdens de ‘diepe slaap’, rust je het beste uit en herstel je van de inspanningen van de voorgaande dag. Een relatief eenvoudige manier om het ontstaan van vermoeidheidsklachten te voorkomen is het actief inroosteren van ontspanning. Runningtherapie is hier een zeer interessante optie, doordat het relatief weinig tijd kost, maar wel een doeltreffende manier is om te ontspannen. Door de lichamelijke vermoeidheid van Runningtherapie neemt de kans op een betere nachtrust ook behoorlijk toe.
Naast deze klachten kan Runningtherapie ook helpen bij onderstaande aandoeningen en klachten:
Aandoeningen:
Stemmingsstoornissen
…met als gevolg: verminderde interesse en plezier in dingen die men normaal wel boeiend vindt, verminderde aandacht en concentratie, veranderingen in eetlust en gewicht, problemen met slapen, vermoeidheid en energieverlies, schuldgevoelens en dachten aan zelfmoord, verlies van libido.
Runningtherapie is bij depressie in alle gevallen het overwegen waard, maar waarschijnlijk is de grootste winst te boeken door ermee te beginnen vóórdat antidepressiva worden ingezet. Het is veel minder vervelend om spierpijn te hebben van het bewegen door Runningtherapie dan de ongewenste bijwerkingen van antidepressiva te moeten ervaren. Bovendien verdwijnt de spierpijn, maar zijn veel bijwerkingen zeer hardnekkig. Dit past ook binnen het streven om behandeling veel meer volgens het zogenaamd ‘stepped care’-principe of de MIS (Minimale Interventie Strategie) te laten verlopen: er wordt begonnen met de minst ingrijpende behandelvorm die doeltreffend zou kunnen zijn, en pas als dit onvoldoende resultaat heeft wordt een zwaardere behandeling ingezet.
Angststoornissen
Bij hardlopen ontstaan lichamelijke verschijnselen die in een andere context vaak als levensbedreigend kunnen worden ervaren. Dit zijn vaak dezelfde symptomen die beschreven worden bij een paniekaanval. Een versnelde hartslag en heftig transpireren horen bijvoorbeeld bij lichamelijke inspanning maar hoeven bij Runningtherapie zeker niet als beangstigend of levensbedreigend te worden beschouwd. Door Runningtherapie leer je de alarmsignalen die je lichaam geeft op de juiste waarde in te schatten.
Somatoforme stoornissen
(lichamelijke klachten waarvoor geen lichamelijke ziekte is gevonden)
Door middel van Runningtherapie ben je op een positieve manier met je lichaam bezig en leer je je lichaam beter kennen! Door Runningtherapie is er meer aandacht voor gezond gedrag, dat het ziektegedrag kan terugdringen. En de overmatige spanning waarvan vrijwel altijd sprake is, kan juist worden kwijtgeraakt door middel van Runningtherapie, waardoor na afloop vaak een gevoel van ontspanning optreedt.
Schizofrenie en ander psychotische stoornissen
Een regelmatige dagindeling is voor deze mensen belangrijk. Het is aan te beleven Runningtherapie daar een vast onderdeel van uit te laten maken. Het is aannemelijk dat dit helpt om een nieuwe psychose te voorkomen. Daarnaast komt er nog het gevoel van welbevinden bij en zelfvertrouwen dat de patient aan Runningtherapie kan ontlenen.
Persoonlijkheidsstoornissen
Runningtherapie heeft een stabiliserend effect op de stemming, het is een doeltreffende manier om hoogopgelopen spanningen te laten wegvloeien en het is een onschuldig alternatief voor ongezonde gedragingen. Bovendien biedt Runningtherapie een positieve ervaring en de mogelijkheid om sociale contacten op te doen, die het zelfvertrouwen weer kunnen vergroten.
Klachten:
Aspecifieke klachten
Klachten die niet specifiek naar een bepaalde aandoening verwijzen worden ‘aspecifiek’ genoemd. Meer dan de helft van de mensen die voor (psychische) klachten naar de huisarts gaan, noemen lichamelijke symptomen als pijnlijke spieren, aanhoudende rug-, nek- of hoofdpijnklachten als belangrijkste klacht. Ze zijn zich meestal niet bewust van het verband tussen deze fysieke symptomen en hun psychische gesteldheid. Hoe vager de klachten, hoe groter de kans dat er sprake is van een psychische stoornis.
In plaats van eindeloze discussies over de oorzaak, kan de huisarts Runningtherapie aanbevelen, om het lichaam te gaan trainen onder professionele begeleiding. Aanvullend zijn wij ook van mening dat het bestrijden van klachten veel belangrijker is dan het stellen van een exacte diagnose!
Agressie/impulsiviteit
Mensen die boos zijn of zich ergens over opwinden hebben vrijwel allemaal de neiging om in actie te komen, maar van gecontroleerde actie is vaak geen sprake. Door middel van Runningtherapie kan je letterlijk even uitrazen, en zal bij thuiskomst in de meeste gevallen de behoefte om jezelf of anderen agressief te benaderen flink zijn afgenomen. Daarnaast heeft regelmatig hardlopen een stabiliserend effect op de stemming.
Middelenmisbruik
Veel mensen grijpen dagelijks naar de fles om vervelende emoties te doorstaan. Drank is op korte termijn een goede angstremmer, maar de volgende dag treedt vaak het boemerangeffect op, waarbij de angsten alleen maar erger lijken te zijn geworden. Ook is er dan de verleiding om opnieuw te gaan drinken, en daarmee ontstaat na verloop van tijd natuurlijk wel afhankelijkheid. Mensen die regelmatig sporten weten uit ervaring wat voor nadelige effecten buitensporig drankgebruik op hun conditie heeft. Door middel van Runningtherapie kan bewegen als alternatief gedrag worden aangeleerd in plaats van middelenmisbruik.
Hyperactiviteit
Veel hyperactieve kinderen en volwassenen hebben geen stoornis, maar een probleem in het doseren van hun energie. Het feit dat we steeds minder hoeven te bewegen in ons dagelijks leven, zou best eens een belangrijke verklaring kunnen zijn voor de grote toename van de diagnose ‘ADHD’. Er is nog geen deugdelijk wetenschappelijk onderzoek verricht waarin gestructureerd hardlopen of andere vormen van bewegen zijn vergeleken met medicijnen als Ritalin of aanverwante stoffen, maar het is zeer aannemelijk dat je na een flink stuk rennen gemakkelijker op een stoel blijft zitten dan daarvoor.
Seksuele problemen
Dit onderwerp is nog altijd beladen, en veel mensen lijden daarom liever in stilte. Pas na vele jaren na de introductie van de antidepressiva Prozac en Seroxat kregen de voorschrijvende artsen in de gaten dat deze vaak seksuele functiestoornissen als bijwerking hebben. Meest voorkomende probleem is moeite/onmogelijkheid om tot een orgasme te komen, maar verlies van libido komt ook regelmatig voor. Hardlopen heeft tegenovergestelde effecten op het seksleven als de meeste psychofarmaca: het libido verbetert er juist door!